За много от нас настъпването на пролетта освен с повечето слънчеви часове и по-топлото време, се характеризира и с доста неприятната цялостна отпадналост на организма ни. Защо се случва това? Най-разпространеното обяснение е в недостига на полезни витамини, липсата на слънце и двигателна активност през зимните месеци и... въздуха. Точно така – чувството за отпадналост, оказва се е физиологична норма, която се обяснява с различните ежедневни навици, които правим, когато времето навън се стопли. Какво имаме предвид? Накратко казано нещата стоят така – колкото повече се повишават температурите, толкова по-често излизаме навън и толкова повече отваряме прозорците у дома. Именно тогава количеството на кислород в белите ни дробове се увеличава. Но светът около нас също се събужда от зимния си сън и цветовете на растенията интензивно започват да поглъщат въглеродния двуокис. Така, рязкото спадане на въглерода в кръвта на човек, довежда до свиване на кръвоносните съдове на главния мозък, а оттам постигнатият резултат е един единствен – човек става вял, отпаднал и e налице цялостно чувство за умора.

Оттук нататък всичко е в наши ръце! Подходящите ритуали, които бихме могли да превърнем в свои ежедневни навици, всъщност са комплекс от малки помощници, които имат силата да ни помогнат да се справим със стреса, изтощението и пасивното ни настроение. Ето кои са енергизиращите спасители, които да поканим в живота си, за да се спасим от пролетната умора още преди да ни е навестила:

1. Оптимално количество сън

Зимата съвсем скоро ще си отиде, а заедно с нея, би било добре да се избавим и от необходимостта да спим по 10 и повече часа. Това обаче, оказва се не е съвсем така. За да презаредим тялото си с нова енергия, е добре преди всичко да му осигурим и необходимото количество сън. Не говорим за онези 12-14 часа, а за препоръчителните 8! Добре е преди лягане да дадете възможност на организма си да се пренастрои на вълна „почивка“. Измислете си ваши ритуали, които да ви подскажат, че е време за сън – например час преди лягане изключете телевизора, проверете за последно профилите в социалните мрежи и просто почетете книга или поговорете с любимия. Така, тялото ви постепенно и без стрес ще се нагоди към фаза „сън“.

2. Всеки ден доза слънце

Сигурно сте забелязали, че колкото по-топло става, толкова по-изпълнени с енергия се чувствате? Това е така, тъй като слънцето е естествен източник на същата тази енергия. Да, през снежните месеци на човек не му се иска нищо друго, освен да се прибере вкъщи на топло, да изпие чаша червено вино, да поговори с най-близките си и накрая да си легне. Когато обаче, денят започне да нараства и заедно с него се увеличат и слънчевите часове, най-доброто, което бихме могли да направим е да използваме пълноценно всеки един от тези светли части от деня. Опитайте още със събуждането си да постоите и да се полюбувате на новия ден от най-слънчевия прозорец или тераса. Затворете очи и вдишайте глътка свеж въздух. Представете си колко пълноценна и прекрасна ще бъде всяка част от деня ви. Сутрин е добре да прибавите още един ритуал, който ще ви даде тонус, бодрост и енергия. Още докато се сънени, сложете под езика си 3 таблетки от Шуслерова сол №5 калиев фосфат. Този лесен навик ще ви даде чудесен старт на деня и много сили, за да му се радвате. №5 дава сила на мозъка да победи изтощението и да върне доброто настроение. Спокойно можете да замените традиционните кофеинови напитки с това „Шуслерово кафе“, защото ще изненадате колко бодри ще бъдете. Отворете тялото си за новия ден и се заредете от вече топлещите слънчеви лъчи. Усмихнете се и си обещайте, че днес ви очаква прекрасен и изпълнен с усмивки и положителни емоции ден!

3. Добър старт

Сковаващите студове отминаха и вече нямате право на извинение! Обуйте маратонките и отидете за час до близкия парк. Ако не разполагате с толкова време, добро решение за активизиране на метаболизма, е да подобрите настроението с половин час занимание с йога или гимнастика. Именно такъв вид физическа активност сутрин, е най-сигурният път към добро настроение, прогонвайки мързела едновременно с това. Метаболизмът ви ще се активизира, ще подобрите настроението и формата си и лесно ще се настроите на пролетна вълна. Не забравяйте, че cпоpтът рано сутрин спомага за по-пълноценния и сладък сън вечер. Освен това е важен за добрия имунитет. Комбинирайте физическите упражнения с Шуслерова сол №3 железен фосфат, която дава сили на имунната система, вкарва повече кислород в клетките, а вие ще усетите прилив на енергия. 3 таблетки на обяд са добър вариант да сте във форма. Започнете да се движите повече пеша, забравете за асансьора и си организирайте повече разходки с приятелите и със семейството!

4. Свежа и здравословна храна

Едва ли ще ви изненадаме, ако ви кажем, че правилните продукти, които консумираме, имат огромно значение за психическото и физическото ви състояние. Липсата на правилна и добре балансирана храна, е в състояние да ви направи по-мудни, отпаднали и дори отегчени от живота. Именно настъпващата пролет е времето, в което имаме най-голямо изобилие от свежи плодове и зеленчуци, на които да се насладим. Забравете за тлъстите меса и тежките храни, като вместо това заложите на повече свежи салати, смутита и храни, богати едновременно на мазнини, протеини, въглехидрати, фибри и винамини, които да ви заредят с необходимата енергия за деня. Такива са например авокадото и орехите.

5. Повече вода

Едно от най-полезните неща, които може да направите за себе си в този период от годината, е да увеличите приема на вода. Освен че ще хидратира тялото и кожата ви, водата е в състояние да увеличи физическата и психическата ви издръжливост, когато имате най-голяма нужда от сили и енергия. Съвсем лесно бихте могли да си изградите навик да пиете по 2 литра и дори повече, като винаги имате под ръка по една бутилка. Важно е също водата да бъде разпределена на точните места и да достигне до всяка жадна клетка. Това може да постигнете с приема на Шуслерова сол №8 натриев хлорид. Солта разпределя течностите и освен, че тялото ви ще е свежо и хидратирано, ще получите и бонус – тонизирана кожа. Кожата се нуждае от дълбока хидратация и това не може да се постигне само с козметика. 3 таблетки на ден от сол №8 ще ви бъдат ценен помощник за целта.

6. Бъдете магнит за положителното

Вашето добро и слънчево настроение, е всъщност ключов фактор за начина, по който ще се чувствате и то не само през пролетта. Въпрос на самодисциплина, множество опити и грижа за себе си, е това да се опитате да стоите встрани от негативните неща, които се случват около вас. Преборете се с негативните емоции, забравете за напрежението и сведете дразнителите до минимум. Какво значение ще имат всички те след 1, 5 или 10 години? Никакво, нали? Тогава защо да се тормозите, да съсипвате деня и настроението си... Отделете повече време за себе си, за любимите си хора и за нещата, които обичате да правите. Научете се да изключвате ума си от работните задължения, за да отпочине съзнанието ви, а оттам и вие да бъдете в комфорт със самите себе си. Не забравяйте, че именно негативните мисли погубват човек и могат да доведат до много по-сериозни състояния от пролетна умора, а именно да я превърнат в депресия! Няма смисъл да стигаде дотам, нали? Комбинирайте соли №3, №5, №8 на Немския хомеопатичен съюз, които не само помагат да победите пролетната умора, но и ефективно разпределят минералите в тялото. Това е от ключово значение за работата на мозъка и цялото тяло, защото когато нямате минерален дефицит ще бъдете здрави и енергични, а лошото настроение ще стои далече от вас. Приемът им трябва да бъде съответно №5 сутрин, №3 на обяд и №8 вечер. Поне 2-3 месеца за пълно презареждане на тялото.

7. Време с половинката

Знаете ли, че специалистите са на мнението, че сексът е толкова необходим, колкото и кислородът? Точно така – доказано е, че сутрешният секс е в състояние дори да замени сутрешната физическа активност, като едновременно с това и да повиши нивата на ендрофини в кръвта, което пък да подобри настроението ни. Интересен факт е, че още най-древната източна медицина е считала, че сексът е лечебен срещу редица болести като гастрит и астма. Е, ние с удоволствие добавяме и пролетната умора!