В продължение на години, яйцата и авокадото бяха критикувани заради високото съдържание съответно на холестерол и мазнини в тях. Въпреки това, днес тези два продукта се съчетават в перфектната закуска – енергизираща и здравословна! Ето защо именно тя трябва да бъде неделима част от вашата диета, хранителен режим или просто ежедневие:
Яйца
Яйцата съдържат в себе си различни вещества, които спомагат за доброто състояние на организма на човек. Холина например е вещество, което има огромна и решаваща роля за правилното функциониране на мозъка. Освен това яйцата съдържат лутеин и зеаксантин - изключително полезни за здравето на очите и с антиоксидантна дейност. Дългосрочният и недостатъчен прием на лутеин и зеаксантин може да доведе до риск от хронични заболявания, включително такива на сърдечно-съдовата система, ракови заболявания, слепота и макулна дегенерация. Друго предимство на яйцата е, че те съдържат и най-много количество протеин и са заредени с жизненоважни хранителни вещества като: фолиева киселина, рибофлавин, селен, B12, и холин. Много диети и режими залагат именно на тях, тъй като имат ниски нива на калории – само 75.
Авокадо
Авокадото пък от своя страна е богато на мононенаситени мазнини, които влияят благоприятно на състоянието на сърцето. Днес учените дори са на мнение, че приема на този плод, зеленчук и ядка в едно, би могло да предотврати коварния рак. Изследване по темата доказва, че неговите съединения могат да инхибират растежа на раковите клетки на простатата, почти по същия начин както джинджифилът лекува рака на яйчниците. Полезните свойства на авокадото не свршват дотук – то е богато на различни антиоксиданти, включително лутеин, бета-каротин и витамин Е. Друго негово предимство е, че помага на организма да абсорбира фитохимикалте от другте храни.
Всичко казано дотук води до един извод: перфектната закуска, обяд или дори вечеря трябва да включва тези два незаменими продукта!
А ето и една рецепта как бързо и лесно да си направите вкусен и здравословен тост с авокадо и яйце:
Необходими продукти:
1 яйце
1/4 авокадо
1 филия пълнозърнест хляб
Начин на проготвяне:
Загрейте малко зехтин и добавете разбитото яйце. Подправете със сол и черен пипер. Докато яйцата се приготвят, в малка купичка намачкайте авокадото с вилица и подправете със сол и черен пипер. По желание добавете малко сос Tabasco. Важно е авокадото да не бъде хрупкаво, а напълно узряло и меко. С получената смес намажете пълнозърнестата филийка. Завършете със слой бъркани яйца.
Да ви е сладко!
Източник: Аlagraham.com