Пролетта е тук и топлото слънце наднича през прозорците ни. Настъпи времето да захвърлим дебелите якета, да се разходим в парка и да носим леки и цветни дрехи.

Но често след зимния период всички сме качили някой друг излишен килограм. Тежката храна и заседналият начин на живот са сред причините за напълняването и за задържането на голямо количество токсини от организма. И вместо да се радваме на топлото време, ние се притесняваме за теглото и за здравето си.

Но има начини, с които да си върнем добрата форма и да намалим размера на дрехите си и то по напълно естествен път.

Представяме ви 5 трика, с които ще прочистите тялото си от токсини и отново ще се чувствате добре в кожата си:

Качествен сън и почивка

Една от причините да задържаме вредни вещества в организма ни са недостатъчните сън и почивка.

Сънят позволява на мозъка ни да се презареди и да премахни токсичните отпадни продукти, които са се натрупали през деня.

При лишаване от почивка тялото ни няма време да изпълни тези функции, така че токсините могат да се натрупат и да повлияят на множество аспекти на здравето ни.

Прием на достатъчно вода

Водата не е само за утоляване на жаждата. Тя регулира телесната температура, помага на ставите, на храносмилането, на усвояването на хранителни вещества и детоксикира тялото ни.

Клетките ни трябва непрекъснато да се поддържат, за да функционират оптимално и да разграждат хранителните вещества, които дават енергия на тялото ни.

Тези процеси отделят отпадъци под формата на урея и въглероден диоксид, които са вредни, ако се натрупат в кръвта ни.

Водата транспортира тези отпадни продукти извън тялото чрез уриниране, дишане или изпотяване. Затова поддържането на качествена хидратация е важно за детоксикацията.

Намаляване на солта и захарта

Смята се, че захарта и преработените храни са в основата на здравословните проблеми.

Високата консумация на захар е свързана със затлъстяване, с проблеми с черния дроб, бъбреците и други.

Проблемът със солта е сходен. Прекалената ѝ консумация кара тялото ни да задържа излишната течност, особено ако не пием достатъчно вода.

Това натрупване може да причини подуване на корема. 

Причината е, че когато консумираме твърде много сол и недостатъчно вода, тялото ни освобождава антидиуретичен хормон, който ни пречи да уринираме и следователно да се детоксикираме.

Намаляването на солта и захарта могат да помогнат срещу задържането на вода и ще улеснят работата на бъбреците и черния ни дроб.

Активен начин на живот

Редовното правене на упражнения е свързано с по-дълъг живот и намалява риска от развиване на диабет тип 2, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане.

Упражненията могат да помогнат на тялото ни, включително и за пречистването му.

Не е нужно упражненията да са тежки. Умерено интензивното спортуване по няколко часа седмично ще ни помогне да се прочистим от всички вредни вещества.