Да, мили дами! Да, скъпи господа! Нежният пол се нуждае от повече време за сън. Вече е научно доказано!

Причината? „Мозъкът на жените е зает с много повече задачи през деня”, обясняват учените. „Една от основните функции на съня е да спомогне за възстановяването на мозъка”, казва проф. Джим Хорни, директор на Центъра за изследване на съня към Loughborough University. „Колкото повече от своя мозък използвате през деня, толкова по-голяма нужда от сън имате.”

Мозъкът на жените работи на принципа на „мултитаскинг", т.е. изпълнява много задачи едновременно. В този смисъл, те използват мозъка си по-интензивно от мъжете. И затова се нуждаят от повече сън.

Разбира се, мъжете, чиято работа е свързана с взимането на решения (обикновено при ръководни длъжности), също имат по-голяма нужда от сън от средностатистическия мъж. И въпреки това нямат толкова голяма нужда, колкото жените”, обобщава Хорни.

Средностатистическият възрастен се нуждае от 6-8 часа сън, за да се възстанови. А жените се нуждаят от 20 минути повече от мъжете, за да се събудят отпочинали. 

Според проучванията жените, които не си доспиват, са изправени пред по-голям риск от здравословни проблеми, отколкото господата, които не спят достатъчно. Освен това с възрастта сънят на дамите става по-лек и те се будят по-лесно от мъжете. 

Като заключение можем да ви кажем да не се притеснявате да спите с 20 минути повече от половинката ви, все пак науката ви го препоръчва! (Тъкмо той ще има време да спретне една бърза закуска). 

Е, господа, какво ще направите по въпроса?