Със сигурност ви се е случвало да обсъждате някого зад гърба му, както и вие самите да сте обект на клюки. Защо клюкарим и какви са последствията, когато не е възможно да си държим устата затворена?

Някои психолози твърдят, че необходимостта да се клюкарства е присъща за човешката природа. Наистина, понякога е трудно да се устои на изкушението да се обсъди личният живот на приятелката или доходите на колега. След като получите интересна информация, веднага ви се иска да я споделите с някого - и с нетърпение чакате удобен момент или подходящ слушател.

Причината за обсъждането на живота на другите (освен присъщото от природата желание за клюки) може да бъде желание за забавление с приятели, смекчаване на атмосферата или просто за запълване на възникнала в хода на разговора пауза.

Както е известно, нещата сами по себе си не са нито лоши, нито добри, има значение само от коя страна са взети под внимание. Това важи и за клюките - те са полезни или вредни в зависимост от това как и защо ние ги създаваме или предаваме.

Полезни клюки

Те имат важни социални функции. Например, помагат в неформална обстановка да обсъдите информацията и да получите отговори на въпросите си.

Да кажем, че сте решили да се накъдрите. Може би ще искате да се посъветвате с приятели, които вече са правили процедурата. Те ще ви кажат в детайли какво представляват "леля Нина от скъпия салон на близката улица" или " Лили срещу супермаркета." В този случай обсъждането на професионализма помага да направите правилното решение.

Методът "от уста на уста" помага да се проведат своеобразни социални проучвания и да се намерят правилните хора. Чрез обсъждането на успеха на другите без чувство на завист или раздразнение, ние формираме нашите собствени ценности.

Например, вашата приятелка Петя наистина е щастлива в брака? Тя е в състояние да намери общ език не само със съпруга си, но също така и със семейството си? Е, това е една чудесна тема за разговор с колега за обяд. Можете да обсъдите поведението на Петя, с цел и вие да достигнете до подобно щастие. Този вид клюки предоставят полезна информация, която може да се използва успешно в живота ви.

В някои ситуации, клюките могат да предпазят един човек от извършване на грешки. Например, ваша приятелка започва да излиза с млад мъж, за когото са ви разказвали доста неприятни неща. В този случай вие просто трябва да споделите информацията, с която разполагате, но да подчертаете, че не сте сигурни за достоверността на слуховете. Може би приятелката ви няма да се вслуша във вашите думи, но съвестта ви ще бъде чиста.

Злобни клюки

За съжаление, по-голямата част от тези слухове не са родени от добри намерения. Подстрекавани сте от приятели да обсъдите всички превратности в личния живот на близък човек, които в хода на предаването от уста на уста ще бъдат украсени с нови подробности.

Повечето отрицателни коментари са родени от несигурност. Ако не сте много щастливи в живота, ще искате да знаете, че не сте единственият, който прави грешки и търпи провали. Така че самотните жени, които не са намерили щастието в личния си живот, често в ярки цветове описват поражението на приятелките си в любовта, подчертавайки всички неприятни моменти.

А злонамерените клюки, породени от ревност и съперничество? Особено когато става въпрос за най-близките ни хора. Ако в живота на ваша приятелка се случва хубаво събитие, то и за това няма да се въздържите от клюки. Да кажем, че тя е повишена в работата си. Това събитие може да бъде повод за обсъждане на начините, които са я довели до повишение - дали не се движи нагоре по професионалната стълбица през леглото на шефа си или стъпква всички независимо от техните чувства?

Очевидно е, че никой не може напълно да спре обсъждането на другите. Въпреки това, всички трябва да знаем кога да спрем. Опитайте се да си претегляте думите - особено тези, които знаете, че ще ви тежат на душата и ще ви докарат чувство за вина.