Кой празнува имен ден на 5-ти януари? Какъв празник почита православната църква на този ден?

Ето кой има имен ден на 5-ти януари. В народния календар днешния ден се нарича Зимен Кръстовден. Попова Коледа, Водокръщи, Кръстци, Водокръст. Според вярванията това този ден затваря цикъла на "мръсните дни", които започват от 25 декември. 

Това са дните в християнския календар, в които новороденият Исус все още не е получил Светото Кръщение. Смисълът на празничния ритуал е чрез силата на Кръста да се изчисти земята от бродещите в некръстното време същества на отвъдното, на неподредения свят, да се подготви за голямото кръщение, което предстои. 

5-ти януари е първи от поредица водни обреди. Следват го Йордановден и Ивановден, а водните имена на двата празника са Водица и женска Водица. 

На този ден църквата почита Свети мъченици Теопемт и Теона. Преп. Синклитикия и Аполинария. Св. Теопемт бил никомедийски епископ. Той бил хвърлен в тъмница след гонения срещу християните. Там той бил измъчван жестоко, но оживял. Приписали това чудо на християнско магьосничество и повикали езическия маг Теона да отрови епископа. Но и неговите отвори не погубили християнския мъченик. Теона приел християнската вяра, поради което бил жив заровен, а Теопемт - обезглавен.

Поверия и обреди на Зимен Кръстовден

Сутринта в църквата се отслужва служба, а водата се кръщава и освещава. На сутринта свещеникът пуска кръст в осветена вода, като по този начин я кръщава и обикаля всички къщи, за да ги поръси с натопена в нея китка босилек. С този акт се вярва, че се пропъжда лошото и болестите от дома, а като благодарност стопаните слагат по паричка в менчето на свещеника. Народното поверие разказва, че ако китката босилек замръзне, то годината ще бъде много плодородна. Вярва се още, че на Зимен Кръстовден птиците и животните проговарят с човешки глас, а всички реки и потоци спират да текат за миг, за да се прочистят. Ако вечерта на 5-ти януари звездите са ярки, ще се народят хубави агънца през годината.

Днес имен ден празнуват Кръстьо и Кръстана. Желаем ви здраве, успехи и щастие!