X

Знаете ли какво е ГХИ?

от в 10:42 на 06.02.2015 в Здраве и спорт | Полезни храни


Знаете ли какво е ГХИ?

Знаете ли какво е ГХИ?

Според най-древната индийска наука за здравето, наречена Аюрведа, един от най-полезните продукти, които могат да се консумират от всички, е пречистеното масло Гхи. С помощта на метод, за който ще прочетете в тази статия, водата в маслото се изпарява и се отделят белтъците. Получава се вълшебно масло, което може да бъде използвано както за лечение, така и приемано на гладно или за готвене в различни ястия.

Начин за приготвяне на чудотворното масло:

  • Трябва ти тенджера с дебело дъно и дебели стени, за да стане възможен целия процес
  • Използвай безсолно (или не чак толкова солено масло), най-добре половин или един килограм
  • Поставя се на слаб огън докато се разтопи. Можете да му помогнете, като го нарежете на по-малки парчета
  • Когато вече е течно може да усилите котлона, докато леко заври и забълбука. След това веднага намалявате котлона
  • Маслото все още има плътен бял цвят
  • Започва да се образува пяна, която се маха постепенно
  • Претопяването трае между 40 и 60 минути, но е в зависимост от качеството на маслото
  • Важно относно маслото е, че през целия процес трябва да се отделя леко сладък и приятен аромат. Ако маслото започна да пращи много силно или да мирише прекалено сладко, значи в него има добавен маргарин. Ако започне да мирише лошо, значи се отделят всички химии в него
  • Процеса е завършен, когато течността е прозрачна и можете да видите дъното на тенджерата
  • Ще забележите, че има малки бели топченца по дъното – това е белтъкът, който впоследствие прецеждаме през филтърна хартия или марля.
  • Пречистеното масло има кехлибарен прозрачен цвят и лек сладък аромат на орехи. Много е важно да не се продължи прекалено дълго обработката му, защото става кафяво и вкусът му се променя, а оттам и съставът.
  • Налейте го в буркан, след като сте го прецедили. Не затваряйте буркана докато не изстине и не се втвърди напълно. Трябва да е напълно сухо и влагата да е излязла.

Полезни свойства от трансформацията му:

  • маслото вече няма холестерин
  • ускорява всички стадии на храносмилането – подобрява и охлажда
  • натриването вечер преди лягане на дланите и стъпалата с маслото спомага да се поддържа топлината в тялото и лекува различни проблеми
  • ускорява метаболизма, способстващ изчистването на тъканите, 
    тъй като има къса молекула, то е способно да навлезе вътре в клетката през клетъчната мембрана и по този начин да изчисти мастно-разтворимите токсини от клетката

Опитайте и ще бъдете изненадани, колко полезно може да е.

Още полезни съвети и храни ще откриете тук



Теми   аюрведа | здраве | масло | рецепта

Още по темата

Коментари

Зареждане






x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.