Научната фантастика е един от най-интригуващите и авангардни жанрове в киното, който винаги е очаровал хората, независимо от платформата, използвана за разказване на историята и заслужено печели положителните отзиви на критиците и любовта на феновете по света.

В света на киното жанрът сайфай даде на публиката някои от най-незабравимите ленти, някои от които се считат за истински шедьоври и се нареждат в класациите на едни от най-добрите филми, правени някога.

Но зад някои от най-популярните научно-фантастични филми днес стоят някои непознати за широката публика киноленти, които продължават да са източник на вдъхновение десетилетия по-късно. Много от тези филми се превръщат в култови класики, но дори и най-заклетите фенове може би не си дават сметка колко влиятелни са се оказали те за жанра изобщо.

Кои са сайфай филмите, които наистина промениха историята на киното и създадоха своя собствен свят в пределите на седмото изкуство?

Разгледахте галерията ни днес, за да се срещнете с 10 амбициозни филмови проекта, които проправиха пътя на научната фантастика, която виждаме на големия екран днес.