Ако някога сте си мечтали да имате библиотеката на Бел от „Красавицата и звяра”, значи ще откриете Рая в тази книжарница. „Ел Атенео Гранд Сплендид” определено отговаря на името си. Размерите ѝ са огромни, а декорацията ѝ е много повече от разкошна.

„Гранд Сплендид” е построена в Буенос Айрес, Аржентина, през далечната 1919 г. Първоначалният замисъл на грандиозната сграда е да бъде театър и арена за пламенни танго танци. Но едва десет години по-късно театърът е превърнат в кино. А от началото на този век предназначението на мястото отново е променено, така от 2000 г. театърът става дом на хиляди томове с книги.

Архитектът, който стои за реновацията на мястото, е Фернандо Манцоне. Той разказва, че главната му цел е била да запази елегантните детайли, орнаментите на балконите и пъстрия таван.

Книжарницата е разположена на площ от 1950 кв. м., всяка година привлича милиони туристи и продава 700 хил. книги годишно. Ако ще ходите в Буенос Айрес, „Гранд Сплендид” напълно заслужава вашето внимание.