Световната здравна организация препоръчва ежедневно да консумираме около 400 грама плодове и зеленчуци. Важно е консумацията на тези храни да варира, защото те осигуряват на организма хранителни вещества, които помагат за предотвратяване на заболявания. Цветовете на плодовете и зеленчуците показват специфични свойства. Зелено: осигурява витамини А, С, К, фолиева киселина, магнезий, калций, фибри и хлорофил. Благодарение на хранителните си вещества, подобряват функционирането на черния дроб, ускоряват метаболизма и стимулират храносмилането, предотвратявайки констипация. Червено и лилаво: предотвратяват сърдечно-съдови заболявания и имат ликопен, който намалява риска от рак и диабет и укрепва имунната система. Тези цветове имат високо съдържание на антиоксиданти и се борят срещу загуба на паметта. Оранжево и жълто: съдържат много витамин С. Подобряват кожата, предотвратяват проблеми със зрението и предотвратяват някои заболявания като грип и рак. Бял: съдържа минерали като селен и подобрява имунната система. Предпазва от задържане на течности и предпазва мускулите.