Има роли, които изстрелват актьорите на върха и такива, които загробват кариерата им. В Холивуд всяко решение е въпрос на риск и късмет. Днес събрахме 17 актьори, чиито роли могат да се нарекат „грешка“, но не защото не са били успешни. Напротив – някои са станали емблематични за кариерата им.

Повод да се замислим за някои кастинг решения през годините даде скорошно интервю на Том Ханкс за „New York Times“. В него актьорът заяви, че филмът „Филаделфия“, който му спечели Оскар през 1994 г., днес не би могъл да бъде създаден по същия начин. „Днес не мисля, че хората биха приели неавтентичността на това хетеросексуален човек да играе гей.“ - заяви Ханкс.

Изказването на звездата от „Форест Гъмп“ предизвика дебати в мрежата. Дали киното трябва да бъде до такава степен „автентично“, че да се наемат само актьори, които имат същата сексуална ориентация като техните герои? А дали е редно холивудски звезди да играят герои, които са от различни етнос или раса?

В галерията събрахме 17 примера за актьори, които може би не са били подходящи за ролите си по тези критерии. Ако се снимаха днес, тези филми сигурно щяха да изглеждат различно. А дали е трябвало или не да приемат ролите – преценете сами.