Майсторът на хорърите Алфред Хичкок може и да е казал, че от блондинките стават най-добрите жертви, оприличавайки ги на "девствен сняг, който показва кървавите отпечатъци" - но искаме да нанесем леки промени в изказването му. Не само блондинките, ами красивите жени като цяло издигат филмите на ужасите от просто филми до изкуство. С широко отворените си очи, тези опитни сирени засилват усещането за безпокойство у аудиторията, вдигайки залозите в среда, нагнетена със страх.

Какво би бил "Дракула" без Мина на Хелън Чандлър, чиято ефирна красота и сияйни очи (и да, руса коса) служат като лесно съпоставяне на изисканото зло на графа? Деликатните, почти крехки черти на Сиси Спейсек в "Кери" донасят пламенна грация към характера ѝ, дори и когато преобръща колата на Крис и Били чрез телекинеза, докато бледо розовата ѝ бална рокля е напоена с кръв. Куклоподобната визия на Шели Дювал пък сякаш е създадена, за да може тя да заеме роля в "Сиянието".

В последните десетилетия актриси като Дрю Баримор, Холи Бери, Наоми Уотс и Елизабет Олсън намериха мястото си във филмите на ужасите, с лица, които са (почти) толкова красиви, за да умрат. В чест на Хелоуин, поглеждаме към пищящите красавици, които правят филмите на ужасите една идея по-красиви.