Хипопотамите имат репутацията на малко сприхави създания, които не се славят с величествена осанка или особено очарователен външен вид. Е, ако съдим по снимките в галерията ни, тези твърдения са напълно грешни. Малките хипопотамчета са толкова чаровни и сладки, че няма как да не ви накарат да се усмихнете и да повтори „аууу“ поне 20 пъти.

Смята се, че хипопотамите съществуват от 55 млн. година. Те произлизат от земите на юг от Сахара и името им означава „речен кон“ от древногръцки. Те са третият най-голям сухоземен бозайник, след слоновете и носорозите. И може би си мислите, че тези три големи животни са роднини, но според учените най-близките видове до хипопотамите всъщност са... делфините и китовете!

Диетата на хипопотамите се състои предимно от трева, а продължителността на живота им е около 45 години. Въпреки че на пръв поглед изглеждат малко тромави, те с лекота могат да надбягат човек, а когато се чувстват застрашени, стават много агресивни и опасни.

И след този любопитен урок е време да се отдадем на тяхното пълно очарование в нашата галерия. Хипопотамчетата в нея са напълно безопасни, но ако ги срещнете в дивата природа – не се доближавайте много-много, защото вашето умилително „аууу“, няма да ви предпази от гнева на майките хипопотамки.