През далечната 2001 г. военната драма „Пърл Харбър“ владееше кината навсякъде по света. Е, оказа се, че режисьорът Майкъм Бей наблегна на драмата в един любовен триъгълник, отколкото на тази около трагичните събития в Хонолулу, които водят до включването на САЩ във войната. И все пак филмът има култов статут, най-вече заради страхотния актьорски състав.

Въпреки че сюжетът на филма е свързан с конкретно историческо събитие, доста от моментите във филма са плод на художественото въображение. Има, разбира се, реални случки и образи – като например героят на Куба Гудинг Джуниър, който става първият афроамериканец, награден с Военноморски кръст. Други моменти обаче са добавени с цел да са въздействащи, а не исторически коректни и това не остава незабелязано. Например сцената, която показва как японските самолети атакуват болница, предизвика възмущение както в Япония, така и сред ветераните от Пърл Харбър, защото това не се е случило.

Едно е сигурно – едва ли има дама, която да е останала безразлична към Бен Афлек и Джош Хартнет. Тази седмица поздравяме Джош по случай неговия рожден ден с галерия, в която ще ви покажем как се промениха той и колегите му от „Пърл Харбър“ през годините.

Честит рожден ден, Джош!