90-те години на миналия век с право са определяни от мнозина като “Златното десетилетие на киното”. Това е десетилетието, което донесе на голям екран вечни филмови класики, придобили култов статут, които едва ли, който и да е любител на 7-мото изкуство е пропуснал.

Десетилетието, на което дължим ленти като “Изкуплението Шоушенк”, “Мълчанието на агнетата”, “Матрицата”, “Титаник”, “Криминале”, “Боен Клуб”, “Обичайните заподозрени”, “Цар Лъв” и “Сам вкъщи”, които продължаваме да гледаме всяка Коледа у дома.

Това е и десетилетието, през което филмовата индустрия харчи милиони долари за специални ефекти и хонорари на доказани в Холивуд актьори, а независимите студия не се страхуват да се занимават с много сериозни теми и да дадат шанс на изключителни и обещаващи млади актьори, на които явно е било отредено да се превърнат в звезди.

Десетилетието, което роди големите заглавията, които все още обичаме и продължаваме да гледаме, когато решим да се подарим филмова вечер с качествено кино.

По време на снимките на много от тези филми, обаче, режисьорите често са имали спорове със собствениците на студиата, актьорите е трябвало да правят неописуеми жертви в името на поверените им роли, докато целият филмов екип е бил под натиска на очакванията на зрителя и амбициите на продуцентите за комерсиален успех.

А понякога историите, съпътстващи снимачния процес, могат да променят цялото ни възприятие на филма.

В галерията ни днес ще надникнем зад кулисите на едни от най-популярните и обичани филми от 90-те и ще ви разкрием много неочаквани факти, които със сигурност ще ви изненадат.