Полезните свойства на зелето са били известни още през 15 век пр.н.е. В Древен Египет лечителите на фараоните препоръчвали включването на този зеленчук дори в бебешката храна. Червеното зеле е било наричан магьосническо растение не само заради необичайния си цвят, но и заради лечебните си качества. Чудотворните свойства на зеленчука се обясняват с наличието на каротин, който е 4 пъти повече, отколкото в бялото зеле, и фибри, които са два пъти повече.
По-добре е да ядете зелето сурово, защото така ще има най-голям ефект и ще може да премахне вредните вещества от тялото и да подобри храносмилането. Антоцианинът, присъстващ в червеното зеле, който му придава този специален цвят, помага за противодействието на свободните радикали, отговорни за преждевременното стареене на клетките и тъканите. Също така, зеленчукът е източник на триптофан, незаменима аминокиселина, която помага за освобождаването на серотонин, а именно хормона на щастието.