Да, може да не е с най-приятния аромат в света, но чесънът е повече от полезен. Той е и най-известната и пикантна от френските съставки. Французите обичат да готвят с него, защото е страхотна добавка към почти всеки вид храна: месо, салата, супа и дори спагети.
Богат на антиоксиданти, чесънът се бори с ефектите на стареенето и действа като щит срещу свободните радикали. Когато е пресен, той помага и в борбата със сърдечно-съдовите заболявания и осигурява защита срещу рак на стомаха и дебелото черво. Чесънът често се използва и като превенция срещу рак на гърдата и рак на простатата.
А ако силната миризма на чесъна ви притеснява, не се тревожете, защото има начини да се справите и с нея. Не трябва да бързате да си миете зъбите всеки пък след хранене, надявайки се, че тогава миризмата на чесън ще изчезне. По-ефективен метод е да дъвчете зърна кафе, магданоз или прясна мента. Друг изпитан метод е просто да се разберете с колегите, или приятелите, с които ще делите една стая през следващите няколко часа всички да похапнете чесън. Така никой няма да се оплаква от аромата.