Ларгото на София ще бъде завършено до средата на април, а под него ще се оформи най-големият подземен музей, който ще показва три квартала на антична Сердика, предаде 24 часа.

Сред най-големите атракции обаче ще бъде декуманус максимус - главната улица на античния град. Тя е с почти изцяло запазена автентична настилка, по която ще вървят и посетителите. Смята се, че по тази улица поне двама римски императори са били посрещани триумфално след спечелени битки. Главната улица на древния град е била оградена с колонади. По нея е отделено и място за пешеходци, като се твърди, че над него е имало покритие, което да пази минувачите от дъжд или сняг. Колонадата е възстановена, но само малка част е оригинална, тъй като колоните не са запазени. По нея се е влизало от Източната порта на Сердика, чийто вход е в подлеза срещу бившия Партиен дом.

А ето и как ще изглежда новото ларго на столицата ни:

{gallery}

Около главната улица може да се види запазена жилищна част от римския град. Има оригинални части от канализацията, водопровода и подовото отпление на жилищата. В някои от тях могат да се видят и останки от мозайки.

Едно от парчетата все още крие тайна от археолозите. То се вижда в края на комплекса, където е разкрита част от зид на голяма обществена сграда. Там е открита и малка част от мозайка. Според предположенията сградата, която попада точно под кръстовището пред бившия Партиен дом, може да е била обществена и да е принадлежала на градската стража. Смята се, че мозайката може да е украсявала пода на тържествена зала. Предполага се, че големината ѝ е 15 на 30 м и е възможно тя да се е запазила цялата.

Три инсули (малък квартал) пък показва другата част на ларгото - пред ЦУМ. Там е оформена панорамна площадка, от която също могат да се гледат старините. Заради споровете около възстановяването им, достроеното е намалено с 1 метър. Ясна линия показва докъде стигат оригиналните остатъци от структурите и къде започва възстановката на сградите. На подлеза до ЦУМ пък е пъпът на София - там се пресичат двете главни улици на антична Сердика - декуманус максимус и кардо максимус. Мястото, което показва центъра на града, който не се е местил от 2000 години, засега е маркирано само с кръг. В единия ъгъл - към пл. “Бански”, може да се видят части от термите на Сердика.

Една част от инсулите са на открито, а останалата - на закрито. Заради тях е бил преместен входът на бъдещия музей. Вътре освен жилищни сгради също могат да се видят мозайки от IV век, запазениоловни тръби, които са били част от системата на градския водопровод.

Заради една от мозайките, която е била под абсида на църква, частите от храма са преместени от другата страна на ларгото. Парченцата от мозайката са били свалени, реставрирани и върнати отново на мястото им. При разкопките са открити и 60-70 скелета, тъй като зад църквата, построена върху античната сграда, са се правели погребения. За друга пък археолозите смятат, че е имала фонтан във вътрешния двор, но той не е запазен.

Там се вижда и част от абсида на църква, за която има предположения, че е била много дълга и другият ѝ край е стигал до Западната порта на Сердика. В покритата част на музея за възстановяването на сградите са ползвани само материали от разкопките. Единствено хоросанът е нов. Този метод обаче не може да бъде приложен при археологическите структури в откритата част, защото те са изложени на метеорологични влияния и трябва да бъдат защитени, казват експерти.

Иначе по ларгото остават довършителни работи - по стъкления купол, монтиране на сценично осветление, озвучаване и дооформяне на музейната сбирка. Комплексът се изгражда с европейски средства, а възложител е Министерството на културата. Останките от антична Сердика бяха проучени и разкрити още при строителството на втория лъч на метрото. Тогава “Метрополитен” отпусна около 6 млн. лв. После обаче изпълнението на проекта за 15 млн. лв. се забави с година и половина заради проблеми с обществената поръчка. Финалният етап на изграждането на комплекса започна през пролетта на 2015 г. Отдолу - сцена за концерти и театър. Сцена за театър, концерти и други събития с място за 1000 души публика е оформено точно под стъкления купол, покриващ ларгото между президентството и Министерския съвет. Гърбът на сцената, която е очертана само с по-тъмен цвят на плочките, са останките от антична Сердика.

Идеята е в помещенията, които сега са празни, от едната страна на сцената да се разположат галерии и изложбени площи. От другата страна пък е преместена абсида от църква, открита при разкопките в другата част на ларгото - под бул. “Мария Луиза”. По нея могат да се видят 7 пласта стенописи от различни епохи. Идеята е в празните сега пространства да се изложат още археологически находки. Според експерти акустиката в залата е много добра и това дава възможност там да се правят и концерти. Направени са и две обществени тоалетни, а тази част на ларгото ще се обслужва и от два асансьора. Замисълът е пространството да бъде изцяло за култура. Има и идея на входа да бъде поставен макет на стара София. Само тази част на ларгото е около 2400 кв. м.