Днес кралицата на Великобритания стана на 90 г. и по този повод бяха направени три трогателни портрета на цялото кралско семейство. На тях Елизабет Втора е не просто кралица, а майка, баба и прабаба.

Направени са от прочутата фотографка Ани Лейбовиц в двореца Уиндзор. Светлината и композицията в тях напомнят за величествените маслени портрети от миналото. От Бъкингамския дворец ги публикуваха, за да отпразнуват юбилея на кралицата, един от портретите дори ще бъде използван като пощенска марка.

Портретите показват топлата семейна атмосфера, а Лейбовиц обяснява: „Кралицата искаше портрет с най-младите членове на семейството. (…) Когато ги направихме беше ведър, спокоен следобед, изпълнен с много приятни емоции. Всички родители помагаха, за да направя точния портрет – класическа композиция, като портретите на великите майстори, но с модерен привкус.”

Един от забавните моменти, споделен от фотографката, е, когато малката Мия Тиндал просто взела чантата на баба си и решила да позира с нея. На снимката за първи път се вижда и Елизабет Втора да държи малката принцеса Шарлот.

Елизабет Александра Мери Уиндзор е родена на 21 април 1926 г. в Лондон. Тя става кралица на 6 февруари 1952 г., когато е едва на 25 г. На 9 септември м.г. стана най-дълго властвалият монарх в британската история, след като подобри рекорда на пра-прабаба си кралица Виктория - 63 години и 216 дни, от 1837 до 1901 г.

 

Рожденият ден на кралицата се отбелязва два пъти: веднъж на истинската дата 21 април и "официално" на избрана дата през май или юни. Официалният рожден ден се насрочва в месеци, в които вероятността за хубаво време е по-висока, за да може армията да проведе традиционния си парад.

1. Джеймс, виконт Северн – най-малкият внук на кралицата от най-малкия ѝ син Едуард.

2. Лейди Луиз Алис Елизабет Мери Маунтбатън-Уиндзор – голямата сестра на Джеймс, тя е дългоочакваното дете на принц Едуард и съпругата му Софи.

3. Мия Тиндал – палавата правнучка на Елизабет Втора. Дъщеря на Зара Филипс, единствената дъщеря на принцеса Ан, дъщерята на Елизабет. Зара Филипс е бунтовник по душа и вместо за мъж от висшето общество, се омъжва за ръгбиста Майк Тиндал.

4. Принцеса Шарлот – най-младият член на кралското семейство, дъщерята на принц Уилям и Кейт Мидълтън.

5. Савана Филипс – най-голямата правнучка на кралицата. Дъщеря на Питър Филипс, най-големият син на принцеса Ан, дъщерята на Елизабет Втора.

6. Принц Джордж – малкият харизматичен правнук на Елизабет Втора, бъдещият крал на Великобритания. Той е синът на принц Уилям и Кейт Мидълтън.

7. Айла Филипс – по-малката сестра на Савана. Дъщеря на Питър Филипс, най-големият син на принцеса Ан.