Какъв празник почита православната църква на 21-ви май? Кой празнува имен ден на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 21-ви май.

На 21-ви май православната църква почита Светите равноапостоли Константин и Елена.

Легендата разказва, че през 313 година император Константин издал Миланския едикт, с който въвел християнството като официална религия във Византия. Император Константин приел християнството в края на живота си. Майка му – Елена, построила няколко манастир, отишла на поклонение по местата, където е живял Христос и открила кръста, на който е разпнат Исус.

На този ден полската работа е строго забранена, защото празникът се свързва и с предпазване на реколтата, защото в поверието се разказва, че Света Елена носи градушка в ръкава на ризата си.

На 21-ви май се изпълняват нестинарски огнени игри, като в огъня играят призваните. Духът на светеца се вселява в тях, те му се подчиняват и вещаят от негово име. Нестинарите са мъже и жени от един род.

Сутринта на празника се събират в параклиса на светците Константин и Елена. Там се съхраняват иконите им, както и нестинарския тъпан, който съпровожда обреда. Носят се хлябове, вино, ракия, погачи и печени агнета. С тях се устройва обща трапеза, наречена „панигир“.

Младежите от селото запалват огън, който трябва да прегори до вечерта, за да стъпят в жаравата нестинарите с иконите в ръце.

На 21-ви май имен ден празнуват Константин, Елена, Константина, Костадинка, Костадина, Костадин и Елеонора и всички техни производни. Желаем ви много здраве, щастие и успехи!