Професионалните фотографи виждат света по различен начин от нас, аматьорите. Професионалистите наистина могат да сътворят чудеса с минимални ресурси и да направят изумителна снимка дори на не особено привлекателно място.

Фотографката Джена Мартин решава да предизвика себе си. Затова грабнала фотоапарата си и отишла на едно нетипично място за снимки – голям магазин за домашни потреби. „Вместо да търся обичайните красиви места, аз направих точно обратното, пише Джена. Исках да отида на някое „грозно“ място според общоприетите стандарти на фотографите и да видя какво мога да сътворя на подобно място. Този магазин се оказа перфектният избор за целта.“

„Исках да отида на място с ужасна светлина. Някъде, където на никого не би му хрумнало да прави фотосесия“, допълва Джена.

Преди да започне снимките, Джена си поставила няколко правила:

1. Трябвало да работи само с това, което ѝ предостави мястото. Можела да донесе само фотоапарата си и никакво допълнително осветление или реквизит.

2. Не бивало да пренарежда мястото.

3. Не трябвало да пречи на другите хора и ако някой се появи в кадър - да спре да снима.

Джена Мартин отива в избрания магазин заедно със своя модел. Веднага щом влизат в магазина, един от служителите се приближава до тях и им предлага помощта си. Джена отвърнала: „Просто искаме да направим няколко снимки, имате ли нещо против?“. Служителят отговорил: „Не, разбира се. Просто се чудех защо е толкова нагласена, ако отива в магазин за домашни потреби!“. Скоро Джена и нейният модел започнали да снимат в тесните редици с платове и мостри.

„В крайна сметка предизвикателството беше много забавно! Не че бих направила фотосесия на мой клиент в такъв магазин (е, никога не бива да казваме никога), но бях много доволна от резултата! Ужасната локация се оказа страхотна! Следващия път, когато видите някое неугледно място, дайте му шанс, никога не знаете какви снимки могат да се получат.“

Вижте експеримента на Джена в нашата галерия и ще се уверите, че с нужните фотографски умения и точните дигитални корекции, всяка снимка може да заприлича на фотос от списание.