Много хора се отнасят с кучетата си като към свои деца, но има и такива, които подлагат тези сладки същества на изключително нечовешки условия. Кала, куче пазач на механик в Сан Хосе, Коста Рика, е едно от тези нещастни животинчета. Собственикът ѝ я държи завързана на верига толкова къса, че тя не можела да отпусне главата си и едва дишала. Когато била болна, не я водел на ветеринар и рядко ѝ давал да яде. За щастие, страданието на Кала има щастлив край.

Загрижени съседи виждат условията, при които собственикът ѝ я е държи в продължение на години, и съобщават на полицията, както и на приют за животни. Когато най-накрая е спасена, Кала имала рани, била недохранена и измършавяла.

Лей Битъл, основателката на приюта, казва: „Когато я видях за първи път, видях миловидно същество, на което му е отнето достойнството и и е на път да се предаде - куче, чийто дух беше сломен и просто чакаше края си, докато живее е безкраен кошмар.“ Тя описва лечебния процес като бавен, „хората ѝ причиняваха болка, докато лекуваха раните ѝ, особено тези на врата, причинени от металната верига.“

Дори след като е спасена, не са държали добре с нея през цялото време. През юни в приюта се промъкват хора, които се опитват да убият кучетата с отровни колбаси. 16 от тях умират, но упоритото кученце оцелява. 

„Днес Кала живее в приемно семейство и не се страхува от срещите с нови хора и кучета. След като в продължение на години е била пренебрегвана, изтезавана и лишава от свобода, изглежда, че вече се приспособява и е дружелюбна, което е добър знак.“, разказва Битъл и добавя „Това спасяване е битка на доброто срещу злото, на омразата над любовта и в крайна сметка, както винаги, любовта печели. Приютът е спасил и дал убежище на много бездомни кучета в Коста Рика, за да могат да се почувстват обичани и да общуват с хората и семействата си."

В галерията ни може да видиш снимки от трансформацията на Кала: