Картофите "Хаселбак" са шведски печени картофи, които ще изпълнят всичките ви картофени мечти – хрупкавост на пържени картофи, но с мека и кремообразна вътрешност като картофено пюре, а всъщност получавате цял печен картоф, маскиран като завъртяно ястие.

Трябват ли ви още причини, за да ги опитате още днес? Какво ще кажете за това, че са изключително лесни за приготвяне?

Преди рецептата – малко история.

За тази вкусотия можем да благодарим на шведите и по-специално на главния готвач на ресторант „Хаселбакен”, който измисля тази версия на печените картофи. Понякога се наричат още картофи „Акордеон” или са сравнявани със сухоземните ракообразни мокрици, които приличат на неприятни буболечки, така че предпочитаме да не ги свързваме с картофите ни. Както и да ги наричате, резултатът е един и същ: един картоф, нарязан на тънки парченца, свързани в долната част, печен докато тези парченца не се превърнат в хрупкава наслада.

Можете да изберете картофи по ваш вкус, тъй като всички сортове са подходящи. След това нарежете всеки картоф на тънки резени, около 2-3 мм, но внимавайте да не срежете картофа докрай.

Време е за маслото или зехтина, или пък каквато мазнина предпочитате. Не ви е нужна много мазнина, само колкото да намажете картофа преди печене и още веднъж по средата на печенето. Второто намазване е от ключово значение, защото първоначално резените са твърде приближени един до друг и мазнината по-трудно прониква между тях, но с печенето резените се раздалечават и заприличват на ветрило.

Обаче магията се случва, когато развихрим въображението си и между тези резени добавим всякакви вкусотии. Настърган кашкавал, топено сирене, подправки, може би малко бекон, подходящ сос. Тези съставки оставяме на вас. 

За по-подробни напътствия разгледайте нашата галерия и да ви е вкусно!