Какво се случи с него и къде е сега? PSY и неговият „Gangham Style“ ще бъдат запомнени завинаги от всички, които са я слушали през 2012 г. Феноменът - енергичен кореец, който изпя песен, която ни влезе веднага в главата, беше наистина впечатляващ, но PSY изчезва от хоризонта също толкова внезапно, колкото се появява.

От една песен – „Gangham Style“, PSY (с истинско име Пак Дже-Санг) спечелил почти пет милиона долара, а видеото, където азиатец, облечен като денди с напълно сериозно лице, изобразява конни надбягвания без кон, продължава да събира гледания и днес. Само за няколко месеца през 2012 г. този клип, публикуван в YouTube, е гледан повече от милиард пъти, което се превръща в абсолютен световен рекорд. Сега гледанията му наближават 4,5 милиарда!

Под влияние на съкрушителния успех на жителя на Сеул, платформата дори трябвало да пренапише програмния си код - първоначално YouTube не бил проектиран да отчита такива „луди“ цифри. Това, което направило ситуацията още по-уникална, бил фактът, че песента била изпята на корейски - с изключение на заглавната английска фраза, която се превежда като "стил на ездач". Това е жаргонен израз на жителите на Гангман, най-модерния квартал на Сеул, и обозначава най-високата степен на домашен лукс.

PSY е роден през 1977 г. в семейство на „луди богати азиатци“: баща му е голям бизнесмен от Сеул, майка му е собственик на верига ресторанти. Преди световната си слава Пак Дже успява да похарчи значителна част от семейното богатство. Бил е арестуван за притежание на марихуана, поради което не могъл да присъства на погребението на уважавания си дядо. Избягнал е военна служба, албумите му били официално забранени в Южна Корея поради негативното въздействие върху крехките умове на младите хора.

Този видеоклип остава неуловимият връх в кариерата на Сай, но той издава още няколко супер успешни хита. През 2018 г. очарователният кореец внезапно изчезна от всички медии... Както се оказва, това се дължи на прекратяването на договора с агенцията „YG Entertainment“, която го представлявала от 2010 г. Певецът основава собствена агенция, но по някаква причина спрял да композира и записва песни.

Установява се в района на Бевърли Хилс в Лос Анджелис със съпругата си, виолончелистката Йоо Хай-йеон и дъщерите им близначки. Не давал интервюта и живеел много уединено.

Оказа се, че през всичките тези години е подготвял завръщане! През пролетта на 2022 г. излиза нов албум на PSY със скромното име „Ninth“. Един от хитовете обещава да бъде песента „That That“, записана в сътрудничество с Шуга от „BTS“. Пак Дже вече бил на турне с нова програма в Южна Корея и пълнил стадиони - само вижте какво се случило на концертите му.

Легендарният кореец изобщо не се е променил на външен вид, а енергията му все още е смазваща. Очевидци пишат в коментарите към видеото: „PSY е истинска легенда, никога няма да ни разочарова“, „Никой не се снима на този концерт, всички се забавляваха“, „Невероятно е, не можете да си представите колко магичен е PSY. Концертът наистина беше магия.”

Е, ние можем само ще се радваме, ако Сай отново успее да се изкачи до върха на музикалния Олимп! Случаите, в които лица от миналото го правят са малко и всеки се превръща във вдъхновяващо събитие.

Вижте в галерията как изглежда PSY днес: