Някои проучвания сочат връзка между яйцата и диабет тип 2. Но в този случай всичко зависи от контекста: с какво обикновено ги ядете и какъв е вашият начин на живот. Бял хляб, мазни сосове и колбаси – дори с огромния си набор от полезни свойства, такава сутрешна комбинация с яйца няма да ви спаси. Обратното – когато яйцата се консумират като част от балансирана диета, богата на зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни мазнини, те могат да помогнат за регулиране на кръвната захар и подобряване на инсулиновата чувствителност. Протеините в яйцата подпомагат стабилното освобождаване на енергия, което е ключово за контрол над диабета. Затова качеството на хранителния режим и начинът на живот имат решаващо значение за ефекта им.