Пиратите от Карибско море са били наричани "буканьори“ заради любовта им към месото, пушено или печено върху дървена скара, която коренното население на Южна Америка и Карибите наричали „букан“ („buccan“). Испанците пък нарекли този процес „барбакоа“ - дума, която по-късно се превръща в „барбекю“. Думата „buccaneer“ и до днес се използва в английския език и се превежда именно като морски разбойник.
В началото ловците на диви свине и едър рогат добитък са наричани „буканиери“ на остров Еспаньола. В почти необитаемите райони на Тортуга и Еспаньола те опушвали уловеното месо и го продавали на пиратите. По-късно хората започват да наричат пиратите „буканьори“.
Всъщност интернационалната дума „пират“ има латински и гръцки корени идва от старогръцките думи за „опит, преживяване“ и „опитвам се“.