Страната, обявена за най-щастлива и най-екологично чиста, е сред първенците по засаждане на дървета в света, като има световен рекорд в книгата на „Гинес” за засаждането на 46 672 дръвчета за един час.

Засадените 108 000 дръвчета в близост до планина Кингдом са в чест на новородения принц Джигме Кхесар Намгуел Уангчук и неговата майка – кралица Джетсун Пема. Двамата се женят през 2011 г., а днес вече са горди родители на син. 

{gallery}

Според конституцията на Бутан 60% от територията на цялата страна трябва да бъдат покрити с гори. Това, както и стара будистка традиция, вдъхновили поданиците да засадят дръвчетата.

„В будизма дървото изхранва всички форми на живот. То е символ на дълголетие, здраве, красота и дори състрадание”, обяснява Тензин Лекпхел, координатор на инициативата.

Това не е първият път, в който Кралство Бутан намира място в световните медии. През юни 2015 г. екип от 100 доброволци постави нов световен рекорд като засади 49 672 дървета за един час. Масовото залесяване бе приветствано от мнозина както в Бутан, така и в социалните мрежи. Събитието бе планирано отчасти и заради рождения ден на бившия крал Джигме Уангчук, който тогава навърши 60 години. Групата е тренирала повече от седмица, за да подобри техниката си на засаждане, и е успявала да засади по около осем дървета на минута.

Околната среда на Бутан е една от основните показатели в прочутия индекс на щастието на страната.

Бутан, известен още като Земята на гръмотевичния дракон, се представя по света със своите блестящи от сняг върхове и девствени гори като място на хармония, подобна на приказната страна Шангри-Ла. Жителите му и до днес носят традиционни дълги до коленете роби. До 70-те години кралството упорито отказваше да бъде туристическа дестинация.