Вчера Казанлък изпрати своите абитуриенти от Випуск 2023 – усмихнати, развълнувани, с красиви и пищни рокли и костюми. За поредна година зрелостниците изпъстриха центъра на Казанлък, както със семпли къси рокли и изчистени черни костюми, така и с пищни тоалети и екстравагантни визии. За поредна година видяхме една двойка в народни носии, на които изказваме своите адмирации.

Но сред тълпата имаше още един абитуриент, който се отличи. И не с нещо крещящо, а с елегантен бял костюм, който самия той си уши. Абитуриентът от 12 б клас от СУ „Екзарх Антим I” Стефан Милев изработи своя костюм по собствен дизайн.

Младежът е креативен и обича рисуването още от детска възраст, споделя неговата майка Даниела Милева. Стефан се запалва по модния дизайн преди около 2 години и започва сам да търси информация, да чете и да се учи на шев и кройка. Черпи информация и вдъхновение от множество чуждоезична литература, за което му помага езиковото обучение в гимназията.

Родителите му подкрепят неговия интерес и му купуват професионални шивашки машини. „Стефан си шие почти всичко сам, прави си дънки, якета, дори бельо.”, споделя още майка му, която също може да се похвали с няколко тоалета, изработени от сина ѝ специално за нея.

И така страстта към модния дизайн и шиенето става и неговия мечтан професионален път. През декември Стефан кандидатства и е приет да учи в престижната Академия за изящни изкуства „Наба”, не къде да е, а в столицата на модната индустрия – Милано, Италия. За целта изработва портфолио и създава почти цяла колекция от дрехи. Но впечатлява най-много комисията на италианската академия с изработката на мъжки кожен балтон.

Стефан ще започне своето обучение в Италия през септември. Пожелаваме му да бъде все така креативен и смел, и да покори световните модни сцени със своите тоалети!