Добре известен факт е, че когато котките не се отдават на дрямка, обикновено обмислят да превземат света. Вероятно единственото забавление, което обичат повече от тези две неща, е да се препичат на слънце.

И не го правят, за да получат дозата си витамин D. Нормалната телесна температура на котките е по-висока от тази на човека (тя е 38-39°C градуса по Целзий). Те са пустинни същества, произхождащи от Близкия изток, където развиват висока поносимост към топлината. Имат много бърз метаболизъм и им е нужна много енергия, за да се стоплят. Ето защо, когато намират място, където могат да полежат на слънце, ще го направят. Така всъщност запазват енергията и компенсират спада в метаболизма си, който идва със съня и „затваря“ определени процеси в тялото им. Заради това преимущество на метаболизма обичат слънцето и топлината, която то им дава и могат да заемат и най-неудобните пози, за да я получат.

Да, котките и слънцето имат много специален вид взаимоотношения. Вижте някои от най-забавните снимки, които доказват това.