Днес възможностите в света на татуировките са на практика неограничени. На телата ни може да бъде изрисувано почти всичко, което въображението ни е способно да роди. Някои хора са почитатели на деликатните, изчистени очертания с черно мастило, докато други предпочитат хипер реалистичните изображения. С подходящата комбинация от креативен клиент и талантлив татуист, някои рисунки сякаш оживяват при различните движения на тялото.

В някои култури татуировките са свещени произведения на изкуството, в други все още се считат за табу. Конкретно в западното общество отношението към тях се е променило с времето. В миналото повечето хора са смятали, че татуировките са подходящи само за моряци и престъпници. Дори са били забранени със закон на много места в САЩ през 50-те години. Страхът от разнасянето на зарази бил основната причина за това. Татуирането продължило да е незаконно дълго време в някои щати. Колкото до останалата част от света – ако искате да ви направят татуировка в Иран, Турция или ОАЕ, по-добре се откажете, няма никакъв шанс това да се случи.

Доктор Дейвид Лейн, професор в Щатския университет на Илинойс, който е направил подробно проучване по темата, споделя, че отношението към татуировките се е променило през последните 60 години, след като знаменитости, спортисти и хора от модната индустрия започнаха да ги популяризират. Професионално обучените татуисти, като Клиф Рейвън и Ед Харди, също станаха доста популярни. Все по-честата поява на татуирани знаменитости през 70-те години, включително Шер, Питър Фонда и Джанис Джоплин, доведе до промяна на общественото мнение в САЩ. „Започнахме да виждаме различни типове хора, изрисувани с татуировки, включително много футболисти, баскетболисти и бейзболисти” – споделя Лейн.

Татусите все повече започват да се възприемат като начин на себеизразяване. Въпреки това много работодатели все още имат строга фирмена политика в това отношение.

Ако решите да си направите татуировка, вероятно ще ви бъде трудно да изберете конкретен стил. Опитите ви да обясните виждането си на татуиста могат да усложнят още повече положението. За да помогнат на потребителите си да се запознаят с 12-те стила татуировки, създателите на онлайн платформата „Byrdie”са направили подробен наръчник по темата. Първият стил, който описват, е минимализмът. Той не изисква татуировките да бъдат малки, а по-скоро следва принципа „по-малкото е повече”, обикновено използвайки деликатни, изчистени линии в един-два цвята. Следва стилът „отрицателно пространство”. При него, вместо да се очертаят с контур формите на изображението, се използва кожата като очертание, а „празните” пространства се запълват с пигмент. Третият вид са ръчно нарисуваните татуировки. Те не изискват употребата на машинка, но могат да бъдат не по-малко сложни и красиво изпипани. Следващият популярен стил включва изписването на думи и фрази, известни още като скриптове. Няма определени правила и изисквания при този стил, просто проверете наистина добре правописа, преди иглата да докосне кожата ви. Следва флоралният стил. Този тип татуировки могат да имат различно значение. Могат да символизират нещо важно за вас или да бъдат чисто естетични. Често срещани са и татуировките, нарисувани само с една непрекъсната линия. Всъщност през последните години те набират голяма популярност. Следващи в списъка са татусите в акварелен стил. Те имитират течния, преливащ ефект на водните бои и изискват употребата на повече цветове. Абстрактните татуировки също са много актуални. Следва един доста интересен стил – ултравиолетови или светещи в тъмното татуировки. При тях се използват ярки, флуоресциращи пигменти, които са едва забележими на дневна светлина, но оживяват под въздействието на ултравиолетови лъчи. Геометричните татуси са друг популярен стил, който често черпи вдъхновение от традиционните племенни татуировки на различни култури, включително маорската, полинезийската и тайландската. Следват плътните, черни татуировки, при които се използват големи количества черно мастило. Могат да включват плътни сиви светлосенки или само изчистени черни линии. Определено изискват голяма прецизност, за да се получи желаният ефект. Последни в списъка са американските традиционни татуировки. Те са били популярни сред моряците през XVIII век. 

Днес ви представяме 30 интригуващи и забавни "движещи" се татуировки, които със сигурност ще ви впечатлят.