Мазнините се разделят на няколко вида. Ето и малко основна информация за тях.
Наситените мазнини са такива, които съдържат наситени мастни киселини. Те остават твърди при стайна температура. Служат като основа за мастноразтворимите витамини, но трябва да се консумират в малки количества, защото не е лесно за тялото да ги усвои.
Ненаситените мазнини се разделят на мазнини с полиненаситени и мононенаситени мастни киселини. Последните се сгъстяват при охлаждане, това е зехтинът, например.
Мононенаситените мазнини са най-полезни. Те са не само лесно смилаеми, но и буквално „разтварят“ стари растителни запаси. Съдържат се в натуралните растителни масла, семената, ядките и авокадото. Полиненаситените мазнини също са от съществено значение за балансираната здравословна диета. Например, рибата и морските дарове съдържат големи количества от тях.