В пантеона на печените зеленчуци, броколите стоят много високо в йерархията, въпреки че често са пренебрегвани – злоядите деца ги отбягват на всяка цена, чревоугодниците никак не се впечатляват от мисълта за тях, а домакините рядко ги включват в менюто, съпътстващо домашното парти. Но броколите се превръщат в изкушаващо лакомоство под въздействие на една топла фурна. Твърдите стъбълца стават мекички, розичките, напомнящи дървесна корона, стават хрупави, а цветът става наситен и сияен. Да живеят броколите!

Няколко съвета:

При броколите важат няколко основни правила като при другите печени зеленчуци: не пести мазнина, посолявай смело и се увери, че фурната ти е гореща. Препоръчително е да използваш 2 лъжици зехтин за половин килограм броколи и се увери, че са равномерно покрити с мазнина.

Солта засилва вкуса на броколите, но притъпява горчивата нотка, която отблъсква мнозина от този зеленчук. Добре загрятата фурна е последната ключова съставка. Високата температура ще направи розичките хрупкави, което ще превърне скучните броколи в неустоим деликатес.

Няколко идеи за ястия с броколи:

Освен като гарнитура, броколите могат да се използват в най-различни зеленчукови ястия и салати, ястия с полента или в яхнии. Подхождат добре и на пица и паста. Могат да се пасират и на крем супа. Но дори и сами по себе си са достатъчно вкусни.

Инструкциите за тези вкусни печени броколи ще намериш в галерията ни.