Както може би знаете, целият месец ноември е посветен на мъжкото здраве и се популяризира като  „Movember“ и „No shave november“ от 1999 г. През този месец мъжете по света не си бръснат мустаците и брадите. А ако господата прочетат резултатите от следващото проучване, може би още по-силно ще искат да се включат в тази инициатива.

В проучването, публикувано в „Журнал за еволюционна биология“, са участвали 8500 жени, които били помолени да оценят различни мъже спрямо това дали ги намират подходящи за тяхна половинка.

Мъжете били снимани гладко избръснати, 5 дни след бръснене, 10 дни след бръснене и 4 седмици след бръснене.

Резултатите били впечатляващи – всяка жена предпочела мъжът да има някакво окосмяване на лицето. Наболата брада на 10 дни била оценена като най-привлекателна, на следващо място била цялата брада, а на трето – леко наболата брада.

Учените казват, че типичните мъжествени черти, като силно изразената челюст например, сигнализират за добро здраве и високи нива на тестостерона, т.е. мъжете, които имат такива черти, са възприемани като потенциални любовници, но не е задължително жените да ги възприемат като подходящи за дългосрочна връзка.

Докато мъжете с брада са възприемани като по-мъдри и зрели. Жените подсъзнателно ги възприемат и като по-успели в социално отношение, затова ги приемат като по-добри кандидати за дългосрочна връзка.

Съгласни ли сте с това проучване?

Ако не сте, може би известните мъже в нашата галерия ще ви променят мнението.