Паметник на Алеко Константинов грейна на столичния бул. „Витоша“. Статуята на „Щастливецът“ беше открита с духов оркестър в присъствието на десетки граждани и културни дейци, предаде Монитор.

Бронзовата фигура на писателя е в цял ръст, подпряна на улична лампа с табели, указващи посоката към Будапеща, Прага, Виена, Чикаго и Свищов, градовете, които Алеко е посетил. Под ръка „Щастливецът“ носи емблематичнто си произведение „Бай Ганьо“, а до него има куфар, символ на готовността за пътешествие.

„Да се присмее на себе си, на своите привички и особености умее не всеки народ. Алеко ни научи да се усмихнем, за да бъдем по-добри.“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Авторът на „Бай Ганьо“ е основател на организираното туристическо движение в България, затова бронзовата скулптурата на писателя „гледа“ към Витоша. Бронзовата фигура е дело на скулптура Борис Борисов. Датата на откриването на паметника не е случайна, защото днес се навършват 119 г. от смъртта на писателя. На 11-и май 1897 Алеко Константинов е убит при атентат край село Кочагово, което днес носи името на именития писател.