В изкуството, маникюра и грима "отрицателното пространство" - областта, която обгражда обект или цвят - е ключът към създаването на уникален балансиран триизмерен ефект! Сега техниката си проправя път и в цвета на косата и имаме чувството, че ще бъде навсякъде през 2019 година. Но какво точно представлява тя?

"Отрицателното пространство е или естествения цвят на косата срещу предварително изсветлените участъци, или създаване на това негативно пространство с цвета на косата", казва Джак Хауърд, фризьор-колорист в британския Салон „Пол Едмъндс“. "Така изглеждат най-горещите модели и инфлуенсъри в Инстаграм. Около лицето има по-светъл цвят и приятен за окото баланс. Този контраст е необходим, за да не изглежда цвета прекалено наситен, а да може да наподобява омбре или само един метод."

Днес има многобройни екстремни цветови оттенъци, а тенденцията е да се върнем към по-фините. Има начин да го направиш и ти, независимо от основния цвят на косата си. "Тази техника се вписва идеално с издърпана назад коса, както и с по-естествено, изтънчено усещане - обратно на тежките цветови оттенъци и светлите блондинки“, казва Хауърд.

Повече ще научиш в галерията ни. А ти готова ли си да се вдъхновиш?