Медицински експерти обръщат внимание на опасностите от прекомерната консумация на алкохол за организма, за отрицателните му ефекти върху бъбреците и кръвоносните съдове. Как алкохолът влияе на женската кожа? Разглеждаме тази тема днес.

Вредното въздействие на алкохола

Алкохолът или по-точно етанолът се съдържа в почти всяка алкохолна напитка и е невротоксична отрова. Основните проблеми при употребата на алкохол са зачервяване на лицето, подуване, дехидратация, ранна поява на бръчки, матов тен и бързо стареене на кожата.

Когато алкохолът попадне директно в стомашно-чревния тракт, той предизвиква разширяване и дразнене на стените на кръвоносните съдове и рефлекторно се появява зачервяване и парене на лицето, по-специално в областта на бузите. Особено при пациенти, предразположени към розацея. Злоупотребата с алкохол също се отразява негативно на качеството на кожата, тя става суха и дехидратирана. Това се дължи на факта, че тялото се бори да премахне токсините и кожата изтънява и набръчква, наблюдава се сив нюанс.

След пиене на алкохол възникват алергични реакции, които се проявяват под формата на сърбеж и пилинг. Това често се случва от пиенето на алкохолни коктейли и изисква незабавна медицинска помощ за предписване на антиалергична терапия и по-бързо отстраняване на алкохола от тялото. Лекарят ще предпише външна терапия или, ако е необходимо, хапчета.

Появява се и подуване

Поради консумацията на алкохол се увеличава пропускливостта на съдовата стена и при хора, склонни към отоци, се образуват торбички под очите. Има голямо количество подкожна мастна тъкан, която привлича вода. Не само лицето, но и краката и пръстите се подуват от алкохола.

Как да се справите с всичко това?

• Препоръчително е да пиете повече вода, за да премахнете алкохола бързо от тялото.

• У дома можете да си правите масаж с помощта на масажни линии. Използвайте противовъзпалителни маски. Вече има много голям асортимент от чудесни козметични продукти, които бързо премахват подуване и зачервяване.

• Много помагат студени билкови компреси и лепенки за зоната около очите.

• Използвайте маски с активен овлажняващ ефект.

• В клинични условия добър ефект ще има микротоковата терапия, която ще подобри движението на лимфата и ще премахне отока и зачервяването. Или класически масаж, извършен от специалист.

• Ще помогне и алгинатна маска с успокояващ ефект, която може да се съчетае с хидратиращата процедура - пилинг, при която се отстранява горният слой на кожата, стимулира се възстановяването и се снабдява с витамини.

Такива процедури са много подходящи за пациенти, склонни към подуване и зачервяване.

• В случай на сухота и тежка дехидратация, когато кожата придобива вид на пергамент, най-голяма полза ще има биоревитализацията - основна процедура за естетична медицина, която позволява да подобрите максимално състоянието на кожата, да я овлажните добре и да получите ефект на подмладяване до 15 години. Този ефект се постига чрез използването на хиалуронова киселина, която в момента се счита за най-ефективната в борбата срещу стареенето на кожата.

В галерята вижте как алкохолът се е отразил на лицето на едни от най-известните звезди: