Чувствате ли, че има нещо нередно в света днес? Сякаш навсякъде, където се обърнем, виждаме проблеми, болести, политически скандали. Не сте забелязали? Е, младият графичен дизайнер Даниел Гарсия е, и опитва да насочи вниманието ни към всичко, което е нередно в света днес.

Като дизайнер Гарсия работи редовно с няколко издания и компании в повече от 20 страни. Най-често се занимава с концептуална работа, при която е важно да има силна представа и да създаде илюстрация, която обяснява бързо и визуално нещата от политиката до културата, от технологиите до околната среда. Докато обществото може да бъде справедливо и несправедливо в много отношения, в крайна сметка, работата на Гарсия се състои в това да говори за хората и техните проблеми, да задава трудни въпроси.

Основната цел на илюстрациите е първо да предизвика реакция у зрителя, но най -важното - да накара човека да се замисли за различните изобразени проблеми, да си зададе въпроси, които не са особено приятни. Целта не е всеки да се съгласи с това, което вижда. Но, ако тези изображения предизвикат желание у някого да направи промяна, то те вече са изпълнили своята цел.
Гарсия учи архитектура, но в крайна сметка решава да последва страстта си и да стане илюстратор/карикатурист. Той няма официално обучение за това, научава всичко сам в един дълъг процес на преоткриване и подобряване на себе си.

Всичко започва от детството му, когато е бил запален по комиксите. Визуалното разказване на истории винаги го е очаровало и да избере професия, свързана с изкуство, е просто въпрос на време. Той започва да рисува за забавление, а след време превръща забавлението в професия.

Неговата основна работа е да създава илюстрации, които бързо и лесно могат да обяснят една идея. Често, идеите му идват веднага, но има и периоди, в които му трябват дни, за да измисли подходящата концепция.

Темите, с които работи, засягат почти всички проблеми на съвременното общество: от политика до култура, от технология до околна среда. И докато проблемите могат да бъдат много и разнообразни, всичко се свежда до едно нещо: хората и нещата, пред които се изправят ежедневно.

Според Гарсия, хората вярват, че можеш да се занимаваш с изкуство само, ако имаш талант за това. Но той не е съгласен с това. Според него, най-добрият начин да бъдеш добър артист, е да се упражняваш ежедневно и да обичаш това, което правиш.

За да се запознаете отблизо с работата на Даниел Гарсия, открийте в галерията 20 негови илюстрации, които подбрахме специално за вас: