В дивата природа и аматьорите, и професионалните фотографи умеят да правят изключителни снимки. Според Кари Волински и Боб Капуто, които заедно имат 64-годишен опит в фотографирането на истории за Нешънъл Джиографик и други издания, независимо дали се опитвате да уловите стадо слонове в равнините на Серенгети, или катерици в задния двор, тайната на успеха е в търпението.

Но понякога звездите се подреждат правилно в точния момент и нещата просто се случват. Котката ви прегръща топло вашето куче и всичко, което трябва да направите, е да извадите телефона си и да натиснете бутона, преди неочакваният им изблик на любов да приключи със смут. Разбира се, тези снимки няма да стигнат до финала на конкурса „Фотограф на годината за дивата природа“, но пък ще накарат много хора да се усмихнат. Подобно на акаунта в Инстаграм The Snuggle Is Real, който споделя забавни снимки на животни, които правят хората щастливи дори в дъждовен ден. И кой се интересува, че изображенията не са с толкова висока резолюция, когато се ухилвате до уши?

Фотографът на дивата природа Карла Родос дава съвети за това какво е необходимо, за да се направи добра снимка на животно: "Вярвам, че най-добрата камера е тази, която имате със себе си! Аз съм голям фен да се работи с това, което имате на разположение, тъй като повечето от нас не могат да си позволят бърз, първокласен 600 мм телеобектив, комбиниран с най-новия и най-добър корпус на камерата. Важното е да започнете да снимате." Според Родос понякога ограниченията в екипировката са точно това, което помага на човек да израсне като фотограф и да развива творческия потенциал в работата си. "Камерите на мобилните телефони станаха невероятни и въпреки че цифровото увеличение няма да ви даде същите резултати като телеобектива, често можете да правите прекрасни снимки, пейзажи и да покажете животното в естествената му среда. Естествено, по-добрата екипировка винаги ще ви даде по-добри резултати. Разбира се, ако знаете как да я използвате правилно."

Фотографията на дивата природа изисква разнообразна комбинация от умения - Разгадавате ли вашия обект и поведението му? Имате ли добра полева техника? Колко добре сте запознати с основите на фотографията и с вашия собствен фотоапарат…

Родос подчертава, че във фотографията на диви животни съществува висок процент на неуспех и има много променливи, които остават извън контрола на фотографа! "Трябва да знаете как да работите в трудни ситуации, когато възможностите за добра снимка могат да изглеждат много ограничени поради липсата на контрол върху сцената". Тя споделя още: "За мен е от първостепенно значение да избера най-доброто време на деня заради светлината, да разгадавам поведението на субекта, следите и знаците. О, и трябва да знаеш как да направиш "щракването" в рамките на секунди. Добрата снимка на дивата природа обикновено изисква дълги часове престой на полето. Някои от най-добрите ми кадри са отнемали месеци. Да, това е доста неудобно, но за сметка на това споделяш чудесни моменти с дивата природа, наблюдаваш животните в естествената им среда. В момента документирането на естествения свят е невероятно важно и като фотограф можете да окажете голямо влияние върху хората и тяхното поведение. Фотографията на дивата природа има силата да повдигне за зрителите завесите към един непознат свят, което се надяваме да доведе до по-задълбочено разбиране на дивите животни и да увеличи броя на природозащитниците. Винаги снимам дивата природа с мисълта, че тя ще продължи да съществува дълго след изчезването на хората... Затова подхождам към работата си с удивление, уважение и благодарност."

Най-добрият съвет, който Родос може да даде на любителите на фотографията на дивата природа, е винаги да поставят благосъстоянието на обекта на първо място и винаги да надписват снимките си. "Аз съм част от ново движение фотографи, които поставят морала и доброто състояние на „обекта“, преди снимката. Моите колеги и аз не търсим леки пътища, като примамваме обекта на снимката, тъй като това може да промени поведението му и в крайна сметка да му навреди. Вярвам, че притежаването на висок морал прави човек много по-добър фотограф на дивата природа."

Разгледайте някои от най-добрите снимки още сега.