Вярно ли е, че любовта не познава възраст?

Третяковската галерия представя картината на известния руски художник Василий Пукирев, озаглавена „Неравен брак“. Тя изобразява сватбената церемония на възрастен младоженец с много младо момиче. Очите на булката са насълзени, а погледът й е сведен. Всичко това говори за нейното нежелание да се омъжи за богат и непривлекателен старец.

От създаването на картината е изминал почти век и половина. Оттогава много се е променило, включително социалните норми и подходи за изграждане на взаимоотношения. Но браковете, в които съпругът и съпругата имат значителна възрастова разлика, се сключват и до днес. За щастие, обаче, това се случва по собствена воля. Някои хора (ако не и много) са изключително скептични към такива съюзи, предполагайки, че стимулът за техните отношения е финансов интерес, криза на средната възраст или дори психични разстройства на един от партньорите. Според други мнения, всички възрасти се прекланят пред любовта и годините нямат значение ако хората имат искрени силни чувства един към друг.

Този въпрос не остави безразлични представители на научната общност. Периодично се провеждат проучвания за установяване на връзката между шансовете за изграждане на щастлива романтична връзка и разликата във възрастта на партньорите. В нашата галерия ще ви разкажем какво са успели да открият учените досега, коя възрастова разлика се смята за най-несполучливата и наистина ли годините са от такова голямо значение за връзката.