Въпреки че всички говорят за вредата, която социалните мрежи могат да нанесат на психичното ни здраве и вече не приемат за даденост всичко, което се споделя там, приложенията за редактиране на снимки все още са в играта. И сякаш нямат намерение скоро да си ходят.

Проучване установи, че над 71% от потребителите на социалните мрежи признават, че са редактирали своите селфита преди да си помислят да ги качат в онлайн пространството. Процентът вероятно е много по -голям, тъй като много потребители на Instagram са склонни да крият този факт от аудиторията си. Дори снимките им да говорят сами за себе си.

Днес, все повече хора са наясно с приложенията за обработване на снимки и веднага могат да забележат кога някои от любимите им инфлуенсъри са използвали филтри, за да променят външния си вид. И докато някои правя просто леки корекции като прикриване на пъпки и промяна на светлините на снимката, то други стават напълно неузнаваеми и дори плашещи.

Нещо повече, някои потребители на Instagram стигат дори до фалшифициране на начина си на живот, само за да получат последователи, така че не само външният вид получава изключителна доза „редактиране“. Представете си как някои учител-инфлуенсър пътува на почивка извън страната всеки месец. Познавате ли учител, който в реалния си живот може да си позволи такова нещо? Разбира се, че не.
В желанието си да изглеждат бляскави, някои хора прекаляват с корекциите, а в галерията ни може да видите за какво става въпрос.