При някои хора разводът идва като гръм от ясно небе. Други бракове са устремени към разпад от дълго време. Как да познаете кои проблеми с половинката ви могат да доведат до раздяла?

Клиничният психолог доктор Мелиса Кио смята, че има 7 знака, които показват, че брака ви преминава през труден период и може би ви очаква развод. Макар и някои от тях да изглеждат очевидни, други индикатори са по-трудно доловими и си заслужават да им се обърне внимание.

Сигурни знаци, че бракът ви е застрашен

• Не правите секс;
• Партньорът ви злоупотребява с вас;
• Нелекувано личностно разстройство при партньора;
• Серийни изневери;
• Проблеми с пристрастяване (към алкохол, наркотици и хазарт);
• Неуважение;
• Не сте в състояние да си припомните важни моменти от връзката си

Eдин от най-сериозните знаци е липсата на интимност. Това е показател за сериозни проблеми според доктор Кио. И макар и някои хора да имат пълноценни връзки, без да правят секс, си заслужава да посетите терапевт, за да разрешите проблема.

Друг знак е злоупотребата – физическа, емоционална или вербална, както и контролът. Ако един партньор злоупотребява и не променя поведението си, това може да разруши връзката.

Злоупотребата може да бъде свързана с личностно разстройство, което е още един знак за отровна връзка.

Изневярата също е убиец на брака, особено ако е продължителна. Както доктор Кио посочва, брачните консултации могат да помогнат за преодоляване на еднократни случаи, но ако партньорът продължава да бъде неверен, бракът не може да просъществува дълго. Това се отнася не само до акта на изневяра, но и лъжите и измамата, които го съпътстват.

Друг основен проблем, който може да разруши брака, е пристрастяването, особено към вредните неща като хазарт, наркотици или алкохол. "Нивото на нечестност и измама, които често са свързани с тези проблеми, могат да доведат до срив на доверието с течение на времето", обяснява доктор Кио.

Неуважението, както показват изследванията, също е лош знак във връзките. Проучване, провеждано в продължение на 40 години, показва, че партньорите, които демонстрират неуважение един към друг, почти винаги се развеждат.

Други по-малко известни знаци, че брака ви страда, е невъзможността да си спомните щастливи моменти с партньора си и времето, което сте прекарали заедно. Ако се замислите за началото на връзката си и не мислите за него с умиление, вероятно това означава, че сте се устремили към развод.