В различните епохи от човешката история е имало различни стандарти за красота, както женска, така и мъжка. Достатъчно е да погледнем древни статуи, официални портрети от Средновековието или картини на великите майстори на Ренесанса, за да разберем колко радикално са се променяли критериите в това отношение. Но все пак дори само през 20-ти век са се оформили поне четири подхода към това какво е красиво и какво, например, може да бъде ретуширано.

Около края на 90-те години Фотошоп твърдо навлезе в обработването на снимки и реалният живот най-накрая се отклони от това, което виждахме на страниците на модните списания. Да, през последните години светът непрекъснато се движи към възприемането на човешкия външен вид такъв, какъвто е, без множество филтри и много ретуширане, но фотографите продължават да превръщат моделите в подобия на лъскави икони според приблизително същия „стандарт“.

В галерията ще ви покажем арт проекта „Goddess Women“, чийто основател прави снимки на известни жени на нашето време - и прилага към тях същите филтри, които много влиятелни лица в социалните мрежи обичат толкова много. Към днешна дата страницата на проекта може да се похвали с над 374 000 последователи, включително световни звезди като Джиджи Хадид или Роузи Хънтингтън-Уайтли, както и повече от 2 600 публикации.

Трябва да отбележим, че мненията на хората в коментарите към публикациите са коренно различни. Някои са възхитени от наистина изключителната работа на ретуша, а други просто не разбират защо всички тези филтри трябва да се прилагат към вече красиви хора.

„Проблемът е, че виждате страна от себе си с драматични филтри, която не съществува и се получава един неестествен и нечовешки идеал за красота“, казва британската инфлуенсърка Фей Дикинсън, основател на популярна Инстаграм страница, показваща снимки в реалния живот и с филтри. „Това е нездравословната мания, която всички имаме по перфектния външен вид.“

Във всеки случай има хиляди инфлуенсъри в социалните мрежи с милиони последователи и буквално всички продължават да живеят един невероятно красив и внимателно филтриран онлайн живот, който няма почти нищо общо с реалността. А хората изглежда са доволни от това.

Така че погледнете красивите дами в галерията ни и ни кажете какво мислите за този проект – имат ли нужда от допълнително разкрасяване или са перфектни точно такива, каквито са: