На кого не му се случва да бъде завладян от пътешественически дух. Докато разглеждаме нечий блог, докато разлистваме списание, докато преглеждаме фейсбук страниците си... Всички се размечтаваме за вълнуващи и далечни дестинации... И тогава си спомняме за банковата си сметка, която слага край на всичките ни туристически въжделения.

Е, двойката Чарли Левандовски и Алекс Слюсарчук от Полша са доказателството, че не е нужно да си богат, за да пътуваш по света. През последните 6 години те са били в повече от 50 страни и то за сумата от 8 долара на ден.

Пътешественическият дух ги завладява, когато са на 20 и не са доволни от работата, която имат. Те си купуват бус от 1989 г. за 600 долара, реновират го и повече никога не се обръщат назад. Техният блог разказва за вълнуващите им пътувания и предоставя на читателите си полезни съвети как да пътуват по-евтино, освен това от него е основният им доход.

Когато ги питат как е възможно да пътуват с толкова ограничен бюджет, те казват, че ключът са самолишенията. Никога не плащат за хотел, вместо това спят в своя ван или на палатка под звездите. Винаги добре проучват местната кухня, но си готвят сами.

Най-скъпо им излиза горивото, но успяват да намалят разходите като канят приятели, читатели или непознати срещу пари за гориво. Техният бус побира 7 пътници, така че има достатъчно място за голяма компания.

Чарли, Алекс и техните спътници наблягат предимно на природните забележителности, за да пестят пари. Те са забелязали, че докато пътуват из натоварените градски улици, отвсякъде изчакат реклами на различни продукти или пък изкушенията да ядат в скъпи ресторанти са на всяка крачка, докато сред природата няма такива съблазни.

Въпреки че пътуването с ограничен бюджет и в тясно пространство, е голямо предизвикателство, пътешествията са научили Чарли и Алекс на благодарност и оптимизъм. Техният списък с посетени държави, на който искрено завиждаме, се простира още от Австралия и Нова  Зеландия през Молдова и Мароко до България. Освен това расте с всеки изминал ден.

Какво обичат най-много в пътешествията? 

„Това, че всеки ден се събуждаме свободни и щастливи”, казва Чарли.

Напълно го разбираме, докато разглеждаме снимките им.

Ако и вие искате да пътувате изгодно и евтино, вижте най-изгодните оферти, от които може да се възползвате.