Къде ще отидеш през 2019 година? Имаш ли нужда от идеи? Е, ние имаме списък с най-добрите места за пътуване в Европа, базирани на най-популярните дестинации на континента през 2018 година.

Европа е културен епицентър на света, богат на история и сгради, съществували от много векове. Тя е дом на всички видове изкуства, обхващащи много движения: тъмното Средновековие и Ренесанса, който се простира от сегашните Белгия, Холандия и Италия, изключително сложния Барок, емоционалния и индивидуалистичен Романтизъм до интелектуалния минал век на Модернизма и съвременното изкуство, включващо сюрреализъм и графити.

Европейското изкуство не е ограничено само до платното. То включва и най-големите литературни и музикални произведения в света. Изкуството е добре документирано в музеите по целия континент. Разбира се, има и по-осезаеми и достъпни изрази на култура, като например кухнята. Всичко това ни предлага континент с десетки страни, и то всички уникални. Европа е дом на милиони хора, но многото ѝ градове привличат милиони туристи всяка година. Северна и Южна Америка също са доста посещавани, но Европа е на съвсем друго ниво.

През 2017 г. Euromonitor International разглежда 600 града по целия свят и класира топ 100 на най-посещаваните чрез броя на международните посетители във всеки от тях. Те са от други страни и прекарват най-малко 24 часа, но не повече от 12 месеца в града. В списъка не се включват служители, работещи в чужбина, военнослужещи, транспортни екипи или разселени лица. Изследването зависи най-вече от данните от 2017 г. и включва данни за част от 2018 г., проектирайки класацията на градовете за тази година. Авторът на проучването Уалтър Гъртс изчислява, че глобално пристигащите в чужбина са нараснали с 5% до 1,4 милиарда пътувания през 2018 г.

Почти една трета (32) от 100-те града в списъка са в Европа. Два от тях се нареждат в първите 10 града. В това има смисъл, тъй като пътуването в Европа е лесно и достъпно чрез многобройните транспортни предложения с кола, влак и самолет, както и с помощта на Европейския съюз, защото повечето страни имат една и съща валута.

Кои бяха топ 10 най-посещавани града в Европа? Във всеки от тях има толкова много неща за правене, но и едно най-важно. Разбери повече в галерията ни.