4-месечният Джонас Гутиерез от Тексас е бил диагностициран с плагиоцефалия. Лекарите препоръчали той да носи каска. Разбира се, семейството му сметнало, че би било най-добре за детето, ако всички те преобразят външния си вид. Ето защо те всички започнали да носят каски.

Плагиоцефалията, наричан още синдром на плоската глава, се появява при неравномерен растеж на черепа. Синдромът се проявява при едно на всеки две деца и често може да бъде излекуван, без да има каквито и да било проблеми за малчуганите. Плагиоцефалията е по-скоро естетичен проблем и не се отразява на здравето на децата.

Причината е постоянното лежане на бебета в най-ранна възраст. Появява се при бебета до 6-месечна възраст, а след това най-често черепът сам се изправя, когато мъниците започнат да седят и да пълзят.

Главата му беше прекалено голямо, още докато беше в утробата. Проблемът е, че той спи точно върху тази вдлъбнатина“, казва бащата на Джонас. „Той спеше постоянно на тази страна, след което вдлъбнатината стана още по-голяма“.

Ето защо лекарите са взели решение да поставят каска на главата на детето, за да може черепът му да се оформи правилно. Джонас ще трябва да носи каската между 3 и 6 месеца.

3-годишната сестра на Джонас дава идеята цялото семейство да носи каски, за да не се чувстват детето странно.

Ето и как изглежда цялото семейство с каски.