Стана ли ви любопитно? Ще ви разкажем коя е тя.

Може да намерите всякакви рекорди в Книгата на Гинес - от човека с най-дългите нокти, през този с най-дългия нос и да стигнете до този с най-дългия език. Някои попадат в Книгата случайно, докато други правят всичко възможно да поставят рекорд. Може да ви се стори изненадващо, но героинята в тази статия спада към първата категория.

Украинката Алия Насирова влезе в Книгата на рекордите на Гинес като притежателката на най-дългата коса в света сред живите жени. Момичето започнало да оставя косата си да расте, вдъхновено от семейната традиция: майката и бабата на Алия също са имали много дълга коса. А да поеме по пътя на дългата коса я вдъхновила и историята на приказната принцеса Рапунцел. И така, въпреки че Алия е с височина от само 165 см, дължината на косата й достига 257,33 см. Преди тя да заеме челни позиции, рекордът принадлежеше на 46-годишната жителка на Индия Смита Шривастава. Нейната коса беше дълга 236,22 см.

Алия има гъста, здрава коса, за която внимателно се грижи с натурални масла. Тя не използва никакви химикали, бои или дори сешоар.

През целия си живот тя подстригва само краищата на косата си и никога не я скъсява прекалено много. Тя споделя, че мие косата си веднъж седмично, което й отнема около 30 минути. Но ако реши да нанесе и маска, цялата процедура ще й отнеме още около два часа.

„Аз съм художник и вярвам, че всеки е красив, дори и да изглежда по малко по-различен начин.“

В момента жената с най-дългата коса в света живее в Словакия и работи като художник и графичен илюстратор, а също и като модел. Освен това тя поддържа и свой блог.