Има повече от месец до светлия (и наш любим) празник Коледа, но за някои хора това е твърде много време. Те не искат да чакат и минута повече! Ето защо вече са украсили елхите си и са декорирали дома си с коледна украса.

В социалните мрежи все повече хора се хвалят с красивите си коледни дръвчета, което предизвика смут в останалите, които очевидно имаме търпение (или поне завиден самоконтрол, след като не сме извадили гирляндите от прашните кашони). Сигурно на всички ви е направило впечатление, че Коледа всяка година пристига все по-рано и вероятно причината е у подобни ентусиасти.

„Вече украсихме елхата!“, пише развълнувана потребителка в социалните мрежи:

Обърнете внимание, че датата е 7 октомври... Подобни постове предизвикаха вълна от реакции в Туитър и Инстаграм и от там се започна с разгорещения ежегоден дебат „Колко рано е твърде рано, когато украсяваме коледната елха“.

По традиция коледната елха се украсява няколко дни преди Бъдни вечер (или точно на Бъдни вечер) и се разваля на 6 януари. Обичаят да се украсяват дръвчета се среща в културите на много древни народи – чрез него те отдавали почит към своите духове и богове. Викингите в Северна Европа считали коледната елха за предвестник на пролетта, а древните келти от Англия и Франция украсявали дъбовете с плодове и свещи по подобие на римляните, които по време на сатурналиите (между 17 и 21 декември) закачали по дърветата всевъзможни дрънкулки и свещи в чест на своя бог Сатурн.

В България на много места елхата се украсява на Никулден, а понякога и в края на ноември, ако в дома има нетърпеливи деца.

Според експерта по етикет Уилям Хенсън ранното украсяване е „социално неприемливо“ и той съветва всички да изчакат до 17 декември  (а за България – 6 декември). Ако вие не можете да чакате, вижте и други хора, които изгарят от нетърпение, в нашата галерия.

А вие кога украсявате коледната елха?