Нов доклад, озаглавен „Кошмар за всеки работник“, разобличава условията на труд в китайски фабрики, които изработват играчки за световни марки, като „Хасбро“, „Дисни“ и „Мател“.

Работниците в тези фабрики са подложени на нечовешки условия, за да смогнат да направят всички играчки за Коледа.

Данните са от неправителствени организации, които са внедрили свои представители, за да проведат тайно разследване за истинските „джуджета на Дядо Коледа“.

„Повечето играчки по света се правят в Китай. За съжаление, сбъдването на детските мечти все още е свързано с мизерия и експлоатация на работниците“, казват от организацията Solidar Suisse.

Между април и септември тази година са разследвани четири китайски фабрики. В най-натоварените месеци служителите им са работили извънредно по 175 часа месечно (или около 14 часа общо всеки ден). Според китайското законодателство извънредният труд може да е до 36 часа месечно, но според доклада фабриките често молят местните власти да приемат извънредни наредби, които отменят съществуващото законодателство, и по този начин се създават вратички в закона, чрез които фабриките експлоатират своите работници.

Служителите във фабриките не преминавали и през задължителното 24-часово обучение за безопасност, преди да започнат работа, което означава, че не са подготвени да се пазят от токсичните химикали, с които работят. Нещо повече – фабриките не осигурявали и нужното защитно облекло при работа с химикали. В такива фабрики работниците често боравят с вещества като бензена, което може да доведе до натравяне и дори до сериозни заболявания като левкемия.

Разследването показва още, че работниците са били принуждавани да подписват празни договори. Фабриките им осигуряват и жилища с много лоши условия – в тях живеят по 8 души в стая, а в баните, които са в окаяно състояние, няма топла вода.

Една от причините условията да са толкова лоши е натискът от международните компании, които искат все повече продукти, но на по-ниска цена. Една от китайските фабрики – „Уа Тунг“, прави кукли с русалката Ариел. В тази фабрика един работник има дневна норма от 2500 играчки. Той работи 26 дни в месеца, за 435 долара, а за всяка играчка получава по един цент. В същото време такава играчка се продава за 35 долара на американския пазар.

Вижте снимки от разследването в нашата галерия: