Непрекъснато слушаме новини за глобалното затопляне и за изчерпването на природните запаси на планетата, включително и на тези от вода. 

Рядко обаче си даваме сметка, че реално водата, която "ядем" е цели 2/3 от водата, която всеки от нас изразходва.

Какво ли разбираме под вода, която "ядем". Това е количеството вода, необходимо за производството на дадения продукт. Оказве се, че за да намалим разхода си на живителната течност, просто трябва сменим начина си на хранене. Любопитно, нали?

Производството на месо изисква изразходването на много повече вода от това на зеленчуци. За да бъде произведен 1 кг месо са необходими между 5,000 и 20,000 литра вода, при пшеницата необходимата вода е между 500 и 4,000 литра. Драстичните разлики идват от факта, че при месото се смята течностите, които пият животните и водата, необходима за порастването на тяхната храна. 

Вероятно ще си кажете, че свинското в магазина вече е произведено и ви очаква на щанда в магазина. Ако обаче купувате често храна, за която е използвана огромно количество вода, производителите й ще продължат да увеличават производството й.

Ако все още се чудите дали довечера да сготвите мусака или боб, погледнете снимките в нашата Галерия и вероятно везната ще натежи повече в една от двете посоки.