„Синдромът на кучешкото лице“ е феномен, който бе обсъждан в интернет още през 2013 г. Ако го обясним с прости думи, този „синдром“ се характеризира с неприветливо, безразлично, презрително и арогантно изражение на лицето, дори в отпуснато състояние.

Други характеристики на хората с тази външна черта включват тежък, присвит поглед изпод вежди, смръщени вежди, свити устни или полуусмивка, както и напрегнати ноздри. Изглежда, че човек с подобно лице е на път да започне да се ядосва, да ругае и да се възмущава, въпреки че в сърцето си може да е емоционално спокоен.

Това изражение на лицето е особено често срещано сред знаменитостите, които може просто да са уморени да бъдат следени от папараците. Между другото, смята се, че една от първите собственички на „синдрома“ е Мона Лиза.
Интересен факт - според изследователите стандартното отпуснато човешко лице е само 97% неутрално, а 3% отразява вътрешните емоции. Докато за собствениците на „синдромът на кучешкото лице“ тази цифра е два пъти по-висока, поради което се предполага, че такива хора имат добра интуиция, внимателни слушатели са и дори когато почиват, внимателно анализират какво се случва.

Една от най-ярките собственички на такова лице е звездата от „Здрач“ Кристен Стюарт. От началото на кариерата си актрисата е обвинявана в емоционално „скъперничество“ и че има едно и също изражение на лицето във всички свои филми. Въпреки това е трудно да се спори, че дори и с минимални промени в лицето, Кристен успява перфектно да предаде преживяванията на своите героини.

Други притежателки на този „синдром“ са Виктория Бекъм, Анна Кендрик, Бела Хадид, Хейли Бийбър, Били Айлиш и други. Вижте ги в галерията: